Overlijden

Een betekenisvol overlijden kan zo groot voelen dat er lichamelijk, emotioneel en gedragsmatig veranderingen kunnen plaatsvinden. Het doorwerken van een overlijden doet pijn en is vermoeiend. Door aandacht te geven aan datgene wat pijn doet en verdriet brengt en verbinding te maken met je innerlijke kracht werk je aan je eigen rouwproces en kan er ruimte ontstaan voor nieuwe verlangens. Als begeleider/coach los ik het probleem niet op en neem de pijn niet weg maar leid ik je naar een weg die emoties hanteerbaar maakt en het verlies laat integreren in het bestaande leven. Het nemen van eigen verantwoordelijkheid biedt hiervoor kansen tot persoonlijke groei en ontwikkeling.

Werkwijze

Iedereen zal  zijn verlies op zijn eigen manier ervaren en doorlopen. Aan de hand van psychodynamische therapie o.a. systemisch werk, hypnotherapie, visualisaties, RET coaching, lichaamswerk en oplossingsgerichtwerk laat ik je werken aan:
  • Inzicht in verliesprocessen
  • Inzicht in je eigen kracht
  • Inzicht in je eigen verlangens

Individuele begeleiding

Een individuele begeleiding wordt voorafgegaan door een intakegesprek. Tijdens dit eerste gesprek besteden we aandacht aan de hulpvraag en aan de persoonlijk wederzijdse klik. Vervolgens maken we een vervolgafspraak. Na een aantal sessies vindt er een evaluatie plaats.
De begeleiding vindt plaats in mijn praktijk of op een school of werklocatie.

Groepsbegeleiding

Een groep rondom het thema rouwverwerking bestaat uit maximaal 10 personen. Het betreft een training verdeeld over 6 dagdelen van 2 uur. De groepsbijeenkomsten vinden onder meer plaats binnen het onderwijs of in een werkomgeving. Tijdens de training is er aandacht voor het aanvaarden van het verlies, het doorwerken van de pijn, het veranderen van het leven met het gemis van de overledene en het gemis en de pijn integreren in je huidige leven. Dit proces is voor iedereen anders maar de groepsdynamiek vervult hierbij een verbindende en helende rol.

Specialisatie

Begeleiding bij onzichtbaar/diffuus verlies. Zelfdoding is een veelal onzichtbaar en verwarrend verlies. De toedracht van het overlijden blijft in veel gevallen onbesproken en nabestaanden worden geconfronteerd met waarom- en schuld vragen.

Begeleiding in het bedrijfsleven. In 'Werken aan verlies werkt' staat een artikel over rouwverwerking in het bedrijfsleven. Een overlijden van een collega of een dierbare van een collega heeft veel impact. Niet alleen voor de nabestaanden maar ook voor het team en de leidinggevende.